Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CARSMI
    Classic
    • 2011
    • 4

własnie chodzi mi po głowie że licznik może nie obsługiwać komunikatów z park assista

Komentarz

• jmf
      Classic
      • 2013
      • 13

Witam,

mam pytanie do osób, które przerabiały u siebie podniesienie PLA z wersji 1.5 do 2.0: czy musieliście zmieniać coś w przycisku PA na konsoli? Chodzi mi konkretnie o to, czy było konieczne dodawanie przewodów do przycisku i dociąganie ich do wtyczki 16-pin przy sterowniku.

Przy okazji: jestem pod wrażeniem wątku - kopalnia wiedzy na temat tego moda.

Edit: dzięki Enriquez

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Przycisk jest ten sam.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• czaro10
          Classic
          • 2013
          • 16

Skoro udalo mi się z PA gen 1.5, to teraz zamiarzem sprobowac z gen 2.0. Niestety w audi a3 8p nie bylo gen 2.0. Zamierzam sprobowac z Waszym modulem 3AA 919 475 A / D / L. Na razie analizujac podlaczenie wersji 1.5 u mnie i w octavii, jest 1:1 taka sama.
          Sadzicie, ze to zadziala u mnie? Domyslam sie, ze nie zakoduje swojego modelu auta, najwyzej bedzie walilo bledem. Ale czy zadziala?

Moze ktos podrzucic schemat podlaczenia dwoch tylnych cuzjnikow?
          Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html

Komentarz

• kowaltom99
            Rider
            • 2009
            • 743
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez czaro10
            Skoro udalo mi się z PA gen 1.5, to teraz zamiarzem sprobowac z gen 2.0. Niestety w audi a3 8p nie bylo gen 2.0. Zamierzam sprobowac z Waszym modulem 3AA 919 475 A / D / L. Na razie analizujac podlaczenie wersji 1.5 u mnie i w octavii, jest 1:1 taka sama.
            Sadzicie, ze to zadziala u mnie? Domyslam sie, ze nie zakoduje swojego modelu auta, najwyzej bedzie walilo bledem. Ale czy zadziala?

Moze ktos podrzucic schemat podlaczenia dwoch tylnych cuzjnikow?
            Jak poszło 1.5 to powinno pójść 2.0.
            Jedyny problem to wyświetlanie na MAxi Dot - jak masz stare zegary możne nie pokazywać parkowania prostopadłego (ikonki będą jak do parkowania równoległego).

Ps - nie mogę załączyć pliku schematu - a ma 66kB - podaj maila na priv to przeslę

Komentarz

• jmf
              Classic
              • 2013
              • 13

Zamieszczone przez kowaltom99
              Ps - nie mogę załączyć pliku schematu - a ma 66kB - podaj maila na priv to przeslę
              Czy ja też mogę prosić? ([email protected] - spam mi niestraszny )

BTW: kowaltom99 mógłbyś potwierdzić, że przycisku na konsoli nie musiałeś przerabiać migrując z 1.5 do 2.0? Będę spokojniejszy - słyszałem różne wersje...

Komentarz

• czaro10
                Classic
                • 2013
                • 16

Jak poszło 1.5 to powinno pójść 2.0.
                Jedyny problem to wyświetlanie na MAxi Dot - jak masz stare zegary możne nie pokazywać parkowania prostopadłego (ikonki będą jak do parkowania równoległego).

To sie okaze, na pewno sprobuje.
                Tylko ja mam Audi A3 i zupelnie inny wyswietlacz Tak to u mnie wyglada:
                http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ULlJzHYNdT0#!

Leci PW.
                Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html

Komentarz

• kowaltom99
                  Rider
                  • 2009
                  • 743
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez jmf
                  Czy ja też mogę prosić? ([email protected] - spam mi niestraszny )

BTW: kowaltom99 mógłbyś potwierdzić, że przycisku na konsoli nie musiałeś przerabiać migrując z 1.5 do 2.0? Będę spokojniejszy - słyszałem różne wersje...
                  Przycisk na 100% zostaje ten sam. Ja sam na początku zrobiłem PLA1.5, potem upgrade na 2.0. Przycisku nie ruszałem
                  Upgrade z 1.5 na 2.0 to tylko dodanie 2 czujników cofania z tyłu, wymiana czujników ABS z tyłu, wymiana modułu PDC i dodatkowe kodowanie w module ABS

PS - schematy puszczę wieczorem, mam je na stacjonarnym w domu.

Komentarz

• czaro10
                    Classic
                    • 2013
                    • 16

i dodatkowe kodowanie w module ABS
                    Moglbys napisac co w sterowniku pompy trzeba przestawic?

Ps. Dlaczego nie moge dac punktu "pomogl"?

Komentarz

• jmf
                      Classic
                      • 2013
                      • 13

Przycisk na 100% zostaje ten sam. Ja sam na początku zrobiłem PLA1.5, potem upgrade na 2.0. Przycisku nie ruszałem
                      Upgrade z 1.5 na 2.0 to tylko dodanie 2 czujników cofania z tyłu, wymiana czujników ABS z tyłu, wymiana modułu PDC i dodatkowe kodowanie w module ABS

Dzięki za potwierdzenie i schemat.

Mnie też interesuje co trzeba zmienić w kodowaniu pompy oraz procedura adaptacji nowych czujników ABS...

Komentarz

• kowaltom99
                        Rider
                        • 2009
                        • 743
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez jmf

Dzięki za potwierdzenie i schemat.

Mnie też interesuje co trzeba zmienić w kodowaniu pompy oraz procedura adaptacji nowych czujników ABS...
                        Było w tym topicu - ale dla potomności przypominam:

Przy przejściu z PLA 1.5 na 2.0, po wymianie czujników ABS z tyłu trzeba zrobić kodowanie:
                        LC,17,0,PLA - Asystent Parkowania 2 generacji ( parkowanie
                        równoległe/prostopadłe ) zainstalowany
                        LC,18,4,PLA 2gen. - Czujnik ABS nowej generacji zainstalowany
                        LC,18,6,PLA 2gen. - Czujnik ABS nowej generacji zainstalowany

W module 44 Wspomagania musisz wpisać w kanale 4 adaptacji wartość "1"
                        Nie wykonuje się żadnej adaptacji nowych czujników.
                        Jedyne co trzeba zrobić dodatkowo to w module 10 (PDC) wykonać adaptację - wpisać wartość obwodu koła w mm (w liście rozwijalnej jest opcja "wheel circ".)
                        - ale do tego trzeba mieć VCDS w wersji 11.11 i wyżej (11.3 nie ma adaptacji tego modułu)
                        W module 10 kodujemy samochód - Touran - dla innych będzie wywalało błąd elektrycznego hamulca postojowego.

Jeżeli ktoś nie ma podpowiedzi LC do modułu 3AA919475 A,D,L to wklejam poniżej

S00,Parking Aid (J446) Security Access
                        S01,71679 = Coding Enabling
                        LC,00,0~1,00,Trailer Hitch not installed
                        LC,00,0~1,01,Trailer Hitch installed (manually removeable)
                        LC,00,0~1,02,Trailer Hitch installed (electrically operable)
                        LC,00,2,360 OPS active!!!
                        LC,00,4,Optical Illustration active
                        LC,00,5~6,00,Camery Type: Not installed
                        LC,00,5~6,01,Camery Type: Rear View Camera installed
                        LC,00,5~6,40,Camera Type: Environmental Camera installed
                        LC,00,7=,Some Options may require a Security Access before Coding!
                        LC,01,0,Automatic Transmission installed
                        LC,01,1,Start/Stop System installed
                        LC,01,4,Right-Hand-Drive (RHD)
                        LC,01,6,Automated Rear Lid installed
                        LC,01,7,Mute Function active
                        LC,02,0~7,00,Control Module not coded
                        LC,02,0~7,01,Model: VW Touran (1T)
                        LC,02,0~7,02,Model: VW Tiguan (5N) with 28?Front
                        LC,02,0~7,03,Model: VW Tiguan (5N) with 18?Front
                        LC,02,0~7,04,Model: VW Cross Touran (1T) / Skoda Superb (3T)
                        LC,02,0~7,05,Model: VW Passat (3C) Limousine/Sedan
                        LC,02,0~7,06,Model: VW Passat (3C) Variant/Wagon
                        LC,02,0~7,05,Model: VW Passat (3C2) Limousine/Sedan
                        LC,02,0~7,06,Model: VW Passat (3C5) Variant/Wagon / Skoda Yeti (5L7)
                        LC,02,0~7,07,Model: VW Passat CC (357) Coup
                        LC,02,0~7,0F,Model: VW Golf Cabrio
                        LC,02,0~7,15,Model: VW Golf Cabrio R
                        V,A64

Komentarz

• jmf
                          Classic
                          • 2013
                          • 13

Dzięki za odpowiedź.

Czy dobrze rozumiem, że w module PLA 2.0 opcja adaptacji obwodu koła będzie widoczna tutaj:

W moim module 1.5 jej nie ma...

Komentarz

• spacewalker
                            Elegance
                            • 2012
                            • 942

Tak, bedzie na samym dole.

Komentarz

• czaro10
                              Classic
                              • 2013
                              • 16

W module 44 Wspomagania musisz wpisać w kanale 4 adaptacji wartość "1"
                              Nie wykonuje się żadnej adaptacji nowych czujników.
                              A nie "2"? Ja po zmianie przekładki miałem zakodowane "2":

Choc VCDS nie wyswietla sie podpowiedzi co oznacza "2".

W module 10 kodujemy samochód - Touran - dla innych będzie wywalało błąd elektrycznego hamulca postojowego.
                              Mimo tego bledu PA dziala czy nie? Te zakodowanie Tourana odbija sie na wiekszym potrzebnym miejscu do zaparkowania? No i czy nie wywala bledu niepoprawnego zakodowanego auta?
                              Wchodzi Wam kodowanie Golfa?

Komentarz

• kowaltom99
                                Rider
                                • 2009
                                • 743
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W VCDS 11.11 są nieaktualne podpowiedzi dla adaptacji PLA

W VCDS 11.11.3 jest już tak:

W module 44, kanał 4
                                0 - PLA 1.0
                                1 - PLA 1.5 lub 2.0
                                2 - brak PLA

Co do kodowania - ja mam zakodowanego Tourana i OII parkuje prawidłowo. Błędów brak
                                Kodowanie Golfa mi moduł nie przyjmuje
                                Nie sprawdzałem czy PLA zadziała gdy zakoduje się samochód z elektrycznym hamulcem awaryjnym.

Komentarz

• jmf
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 13

Te zakodowanie Tourana odbija sie na wiekszym potrzebnym miejscu do zaparkowania? No i czy nie wywala bledu niepoprawnego zakodowanego auta?
                                  Też się nad tym zastanawiałem.

Ja trochę zaryzykowałem i kupiłem moduł z Golfa Cabrioleta - 3AA919475H - Cabriolet to prawie to samo co mój Golf Hatchback (ta sama szerokość, minimalnie dłuższy).

Zobaczymy jak będzie z kodowaniem.

Komentarz

• czaro10
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 16

Dzieki kowaltom99, wszystko jasne.

[ Dodano: Wto 21 Maj, 13 17:33 ]
                                    Zamieszczone przez jmf
                                    Też się nad tym zastanawiałem.

Ja trochę zaryzykowałem i kupiłem moduł z Golfa Cabrioleta - 3AA919475H - Cabriolet to prawie to samo co mój Golf Hatchback (ta sama szerokość, minimalnie dłuższy).

Zobaczymy jak będzie z kodowaniem.
                                    Co do dlugosci, mozliwe, ze system po prostu mierzy odleglosc od czujnika bocznego do przerwy miedzy autami, jesli >1,1 czy 1,4m to parkuje. Innymi slowy, w tym wypadku dlugosc auta nie gra roli.

Masz G6? Patrzylem w etce i nie widzialem w golfie nie cabrio PLA 2.0. Jakbys mial kiedys czas, to bym chetnie Twoj modul sprawdzil w swoim aucie jak Tobie pojdzie.

Komentarz

• jmf
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 13

Masz G6? Patrzylem w etce i nie widzialem w golfie nie cabrio PLA 2.0.
                                      To prawda - PLA 2.0 jest wyłącznie w G6 Cabrio.

Różnica pomiędzy Cabrio a hatchbackiem to dodatkowe dwa czujniki parkowania z tyłu, tylne czujniki ABS z końcówką A i inna centralka.

Inny jest trochę tylny zderzak - w cabrio jego bok jest bardziej "równoległy" do bocznej linii samochodu. W hatchbacku jest dość owalny, w związku z czym nie ma idealnego miejsca do zamontowania czujnika - będzie niestety pod pewnym kątem. Trochę mnie to martwi, ale mam nadzieję, że nie będzie to problem.

Jakbys mial kiedys czas, to bym chetnie Twoj modul sprawdzil w swoim aucie jak Tobie pojdzie.
                                      No z tym będzie kłopot - w swoim samochodzie mam fabryczne PLA 1.5, w związku z czym moduł PLA jest na podszybiu i dostęp do niego jest bardzo utrudniony (trzeba zdemontować m.in. wycieraczki). Po instalacji wolałbym go już nie wyjmować...

Wygląda to tak:

http://i.imgur.com/w5Wgel8.jpg (widok z kabiny przez mały schowek)
                                      http://i.imgur.com/4DqJ5Wr.jpg (widok od strony zdemontowanego podszybia)

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

jmf, znam ten ból, bo adaptacji wiązki z GVI też mam ten cholerny moduł na podszybiu ;/
                                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• czaro10
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 16

Zamieszczone przez jmf
                                          W hatchbacku jest dość owalny, w związku z czym nie ma idealnego miejsca do zamontowania czujnika - będzie niestety pod pewnym kątem. Trochę mnie to martwi, ale mam nadzieję, że nie będzie to problem.
                                          W a3 to samo. Ale seryjnie w zderzakach pod PLA sa takie jakby prowadnice. Wrzuce foto jak wroce do domu. One ustawiaja czujniki rownolegle z krawedzia boku. Najpierw i tak sprawdz czy zadziala przyklejajac czujniki, a potem bedziesz kombinowal. Te mocowania od a3 sa do dokupienia tylko ze zderzakiem.

[ Dodano: Wto 21 Maj, 13 23:00 ]
                                          Zamieszczone przez jmf
                                          No z tym będzie kłopot - w swoim samochodzie mam fabryczne PLA 1.5, w związku z czym moduł PLA jest na podszybiu i dostęp do niego jest bardzo utrudniony (trzeba zdemontować m.in. wycieraczki). Po instalacji wolałbym go już nie wyjmować...
                                          A kiedy bedziesz montowac? Moze da rade wczesniej u mnie . Wsadzilem do tylu do bagaznika, choc w polifcie pod siedzeniem powinien byc.

Komentarz

• jmf
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 13

A kiedy bedziesz montowac? Moze da rade wczesniej u mnie
                                            Planuję montaż na 30-31 maja.

Teoretycznie można się zastanowić nad przetestowaniem modułu u Ciebie, tylko musiałbyś mieć wszystko gotowe pod PLA 2.0 - na 99% nie będzie umiał pracować w trybie PLA 1.5.

Komentarz

• czaro10
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 16

Akurat wyjezdzam. Szkoda. Daj znac czy sie udalo.

Komentarz

• jmf
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 13

Mam jeszcze pytanie co do samego klejenia uchwytów/holderów.

Kleiliście klejem dwuskładnikowym, czy może na taśmę dwustronną? I ewentualnie jakie wrażenia z samego procesu?

Holdery, których użyję, fabrycznie przychodzą z taśmą, ale zastanawiam się, czy będą się na niej dobrze trzymać zderzaka...

Komentarz

• misiek^wro
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8321

jmf, niebieska najmocniejsza 3M do zastosowania zew. albo klej dwuskladnikowy.

Zamieszczone przez jmf
                                                  Holdery, których użyję, fabrycznie przychodzą z taśmą, ale zastanawiam się, czy będą się na niej dobrze trzymać zderzaka...
                                                  Generalnie jak dobrze odtluscisz spirytusem to dobrze trzymaja
                                                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• jmf
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 13

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                    jmf, niebieska najmocniejsza 3M do zastosowania zew.
                                                    Hmm, masz może zdjęcie jak to wygląda, ew. pomysł gdzie kupić?

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                    Zamieszczone przez jmf
                                                    Generalnie jak dobrze odtluscisz spirytusem to dobrze trzymaja
                                                    Dzięki za odpowiedź. Może faktycznie zacznę od taśmy fabrycznej, a gdyby były jakieś problemy to wtedy zastosuję taśmę 3M lub klej.

Komentarz

Pracuję...